EEE 2017

EEE 2017

Šesta međunarodna naučna konferencija pod nazivom "Zapošljavanje, obrazovanje i preduzetništvo", pod pokroviteljstvom „Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo“ (VŠ PEP) iz Beograda održala se od 19. do 21. oktobra u Beogradu.
 
Na otvaranju Šeste naučne konferencije (EEE2017)  prisutne je pozdravio osnivač VŠ PEP dr Dušan Cogoljević i zahvalio se učesnicima i suorganizatorima konferencije. 
 
Predsednik Naučnog odbora konferencije prof. dr Mirjana Radović Marković naglasila je na početku konferencije da je ovo godina preduzetništva, a da preduzetništvo u današnje vreme postaje sve dinamičnije.
Takođe, rekla je da su postojećim, uobičajenim temama konferencije pridodate i nove, atraktivne teme. “Bavićemo se između ostalog i kriptovalutama. Ne znamo da li je reč o novoj prevari, ili je to nešto što je budućnost i što nas očekuje. Biće reči i o perspektivama visokotehnološkog preduzetništva kroz IT sektor u Republici Srbiji”. 

 
Na ovogodišnjoj konferenciji je pristiglo 70 radova iz 13 zemalja sveta: Rusija, Nigerija, Pakistan, Turska, Iran, Bugarska, Rumunija, SAD, Velika Britanija, Indija, Malezija, Makedonija, Srbija.
 
Ona je dodala da je preduzetništvo generator novih poslova, a obrazovanje osnova da bi ljudi stekli znanje i veštine kako bi mogli da pokrenu svoje poslovanje. 
 
- Cilj konferencije je da se umrežimo i da razmenom iskustava rešavamo probleme iz ovih oblasti. Bez umrežavanja i razmene ideja i mišljenja nema napretka – kazala je ona. 
 

 
Dragan Satarić, obratio se prisutnima u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, rekavši da je današnje vreme jako čudno, nestaju mnoga radna mesta, pojavljuju se nova i mi treba da nađemo prave načine kako da nadoknadimo nedostajuća radna mesta. Hiljade radnih mesta nestaju, te moramo da reagujemo brzo, poručio je Satarić.
 
 
Gospođa Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije, podsetila je da jedan od fokusa koji je Vlada Srbije postavila upravo razvoj preduzetništva i preduzetničkog duha. Ona je najavila da će do kraja 2018. godine biti formiran parlament preduzetnika koji će moći da formuliše svoje zahteve i inicijative i predlaže izmene zakona koje bi rešavale probleme u poslovanju. 

Direktor VŠ PEP prof. dr Jovan Živadinović je obavestio da na konferenciji učestvuje više od 20 gostiju iz inostranstva, a da je prijavljeno više od 70 naučnih radova. 

Nakon ceremonije otvaranja Visoka škola za poslovnu ekonomiju je potpisala sporazume o saradnji sa Veleučilištem u Požegi iz Hrvatske i Fondacijom sporta mladih. 

 
U subotu 21. oktobra održan je i okrugli sto sa zanimljivom temom: ,,Kriptovalute - novo rešenje ili još jedan problem?“. Za okruglim stolom su govorili Vojkan Vasković, Petar Kočović, Aleksandar Matanović, Danijel Dabek. Naime, od pre par godina u javnosti, a posebno među Internet korisnicima često se čuju informacije o Bitcoin-u koji je kripto valuta, protokol i softver. To je jedna od prvih implementacija ovakvog “novca” koja je za kratko vreme imala fascinantan uspeh. Bitcoin je osmišljen na osnovu ideje o novom obliku novca koji koristi kriptografiju u kontroli njegovog stvaranja i obavljanja transakcija. Interesantno je primetiti da se ne oslanja na bilo koju centralnu vlast a njegovo stvaranje je automatizovano i generiše se na serverima koji se još nazivaju bitcoin miners (rudari) a njihov osnovni zadatak je da potvrđuju stvaranje ovog novca dodavanjem koda decentralizovanoj evidenciji koja se povremeno ažurira i arhivira. Pokretanje i upotreba kripto valute ovog tipa otvara čitav niz pitanja, pre svega, ko kontroliše izdavnje i masu novca u opticaju, da li je ovo stvarno novac koji zavređuje pažnju ili još jedna od mnogih prevara u domenu poslovanja na Internetu. Ono što posebno  zabrinjava je masovno otvaranje novih sistema plaćanja zasnovanih na ideji kripto valuta.
Činjenica je da se sve više za ovu temu interesuju centralne banke i ovu tehnolgiju intenzivno izučavaju i testiraju. Tehnologija koja je u ovim valutama primenjena pokazala se kao izuzetno otporna na hakerske  napade i stručnjaci su mišljenja da ova tehnologija ima blistavu budućnost. Ono što je posebno indikativno u ovom slučaju je da su univerziteti širom sveta započeli sa intenzivnim uvođenjem u nastavne programe izučavanje tehnologije “lanca blokova” koja je primenjena u ovim sistemima.

 
Istoga dana, 21. oktobra, održan je i Forum “Stanje i perspektive visoko tehnološkog preduzetništva – IT sektora u republici Srbiji”, govorili su: dr Milan Krstić, Miljan Puzović, Vladan Lapčević, Milan Šolaja, dr Sandra Nešić i Nenad Orlić.